06-19 84 86 88 - info@ontdekjouwstem.nl

Verlang je naar meer plezier en vertrouwen in de presentaties die je geeft voor groepen? Je merkt dat je je luisteraars niet bij je verhaal kan houden, of je wordt niet serieus genomen. Frustrerend want je weet dat je een goede bijdrage levert of zelfs een expert bent.

Afgezien van de groep voel je je niet prettig op een podium of grote zaal. Je wil ook af van de spanning die je ervaart in de weken voorafgaand aan de bijeenkomsten. En waarom wordt je stem ineens hees of ga je veel hoger en scheller praten? Praat je wellicht te zacht of onverstaanbaar te snel?

 

Weet dat je niet de enige bent. Het is ook niet gek want een grote groep toespreken in een grote zaal brengt een andere manier van communiceren mee. Het maakt je ineens bewust van je lichaam. Ik prijs je moed dat je het wil verbeteren. Goed nieuws! Ook jij kan dit echt leren, en dat is geen verkooppraatje.

 

Heb je er wel eens aan gedacht dat een oude persoonlijke ervaring overtuigingen hebben voortgebracht die je niet helpen bij het houden van een speech deelname in een grote vergadering? Die overtuigingen kunnen veroorzaken dat je meestal niet het woord neemt, of jouw punten niet met de juiste urgentie brengt zodat je niet serieus genomen wordt en/of gehoord wordt.

Ook daar ben jij niet de enige in. Ik prijs je moed dat je die oude ervaring wil transformeren. En ik waardeer je professionaliteit dat je er voor jouw persoonlijke effectiviteit in je werk mee aan de slag wil.

 

Speaking from your Body & Soul

Je wil recht uit het hart kunnen spreken, de bijeenkomst echt leiden en je daarbij vrij bewegen over het podium. Je wil met een ruime blik kunnen uitwisselen met je publiek . Wanneer jij ontspannen en jezelf bent, voelen de luisteraars dat en ontspannen zij ook. You ’re in the lead. En dat kan je leren: niet door ontspanningsoefeningen maar door ondermeer anders te luisteren.

 

Wanneer je je stem in je lichaam laat resoneren, klink je rijker en voel jij je beter verbonden met je lichaam hart en ziel. Je stem krijgt letterlijk body. Je staat daardoor steviger en je gedachten kalmeren. Dat voelt fijn en dat straal je uit.

‘Fouten’’ doen er niet toe, ‘mooi’ evenmin want je neemt je publiek mee in jouw verhaal en sfeer en ze komen voor een betrokken deskundige, die open staat voor dialoog en vragen. Je blijft ook een mens met emoties.

Wanneer jij positief denkt en je vrolijk voelt is dat te horen aan je stem. Wanneer je thuis een sterke emotie verwerkt met klank en beweging profiteert je spreekstem ervan. Zo klink jij steeds meer zoals je echt bent en schrijf jij steeds persoonlijkere toespraken. Door een andere verdeling van je aandacht word je minder (over)gevoelig voor de mening van je luisteraars. Je krijgt ruimte om te horen en voelen wat er bij hen leeft. Dat is belangrijk voor een goed gesprek en het vinden van een oplossing.

 

Mijn ervaring en vragen

Toen ik professioneel ging zingen, op het Haags Conservatorium, verloor ik bijna mijn plezier omdat ik steeds kritischer werd of het wel interessant was. Een klap op mijn nek (zenuwstelsel) door een autobotsing maakte dat mijn stem soms bij spanning blokkeerde. Mijn vertrouwen nam af want ik kon niet van mijn stem op aan.

 

Optreden, en zeker in een musical, was ineens niet vanzelfsprekend. Het verdelen van aandacht over mijn verhaal, de band en het publiek is best complex. Dat gebeurde ook bij een voordracht over een onderwerp met gebruik van diverse media. Sommige vragen die jij en andere sprekers hebben kwamen toen bij mij op. En soms komen ze weer terug in een andere vorm, want mijn gevoeligheid is toegenomen en kan minder goed multitasken. Nu weet ik echter hoe ik er mee om kan gaan.

 

Mijn ontdekking

Vastberaden om mijn plezier in het spreken, zingen en een natuurlijk vloeiende stem terug te vinden, waarbij ik niet zo hoefde na te denken, ging ik op zoek. Ik kwam uit bij de Lichtenbergmethode, toegepaste klank fysiologie. Ik leerde dat de klank van mijn stem voortkomt uit het wonderlijke samenspel van stem, lichaam, overtuigingen en verbinding met je hart en ziel.

 

Intense ervaringen verwerken lukte mij niet door ze te mentaal te analyseren en er over te praten. Ik raakte verstrikt in meer gedachten en negatieve stemming. Bij Stemexpressie van Marius Engelbrecht onderzocht ik met klank en beweging mijn emoties. Bij Tamalpa Life/Art process, gebaseerd op bewegen, voegden we er tekenen, schrijven en klank aan toe. Het werd veel duidelijker hoe ik me voelde en ik kon het makkelijker verwerken met al deze bronnen van expressie.

 

Peggy Larson had me al de kracht van woorden laten zien. Mijn eigen vertaling van een lied en tekst raakte me dieper en bracht een eigen stijl en dynamiek van zingen en spreken naar buiten.

 

De grootste twee cadeaux van het Conservatorium waren het zelf vorm geven aan een  bestaande compositie en het improviseren. Gevoelens, die op dit moment in mij leven, direct omzetten in klanken en ritmes schept mijn muzikaliteit in het moment, die wordt versterkt als we het in een groep doen. Voor sommige sprekers wellicht verrassend maar dit is heel   relevant. De creativiteit die in je leeft komt nu naar buiten en die voedt je levenskracht waarmee je een verhaal vertelt. Je brengt meer melodie, dynamiek en heel wenselijke pauzes aan in je vertelling. Het geeft mij als spreker ruimte en vertrouwen mezelf te zijn.

 

Voor mij versterken deze 3 methoden en twee werkvormen jouw vrije klank en de resonance mogelijkheden van jouw instrument. Ze vergroten jouw plezier in het spreken en performen. Daarom wil ik aan deze verschillende aspecten aandacht besteden. Na 17 jaar coachen van studenten en mijn eigen pad als spreker start ik daarom nu een traject waarin dit allemaal samenkomt.

 

De onderdelen van de opleiding Sprankelend spreken & presenteren

Om jou als spreker stappen te laten maken naar een flink hoger niveau heb je een half jaar tot heel jaar nodig (afhankelijk van jouw situatie, stem conditie en persoonlijke ervaringen) waarin je toegewijd je instrument ( stem, lichaam, gedachten en inspiratie ) onderzoekt met klank en beweging. Daarna is nog verdere verdieping mogelijk.

 

Voor mij versterken de onderstaande drie methoden en twee werkvormen jouw vrije klank en de resonance mogelijkheden van jouw instrument. Ze vergroten jouw plezier in het spreken en scheppen jouw stijl van spreken en presenteren. Daarom wil ik aan al deze verschillende aspecten aandacht besteden. Ik licht ze hieronder verder toe.

 

De Training â€˜Vol vertrouwen spreken’ 

 

Dit traject bestaat uit de volgende onderdelen.

 

Stemontwikkeling en embodied singing

De Lichtenbergmethode biedt speelse stimulaties aan je zintuigen, geest, lichaamsdelen om je resonance mogelijkheden van je klank te vergroten, jouw instrument op de juiste spanning te brengen de ademhaling te vereenvoudigen. Je waarneming wordt steeds groter, en de klank stroomt moeitelozer.

 

Persoonlijke groei opent de stem

Onverwerkte (onbewuste) emoties kunnen een grote invloed behouden op de stem of het performen. Onverwerkte emoties worden namelijk opgeslagen in het lichaam. Ook al geeft de Lichtenberg methoden me zeker inzichten over mezelf en hoe ik leer, ik wilde mijn studenten meer aanbieden en beter in staat zijn hen te begeleiden. Daarom heb ik extra opleidingen gevolgd, Stemexpressie (Marius Engelbrecht) en Tamalpa Life/Art Process.

Het lichaam is zo wijs dat je met beweging en klank deze gevoelens kan lokaliseren, doorgronden en transformeren. Stap voor stap. Ik kreeg informatie over de niet kloppende overtuigingen die onder de emoties lagen. Het lichaam geeft aan wat je nodig hebt en dat kan je jezelf geven. De stem profiteert daar direct in vorm van ontspanning en rijkdom aan frequenties. Aan je performance zal je het eveneens merken. Het lichaam laten spreken door te bewegen ( en te klinken) maakt de weg vrij voor een nieuwe houding en ruimte die je inneemt.

 

Taal en jouw beleving

Omdat je deskundigheid en overtuigingskracht vorm krijgt in taal besteed ik onder andere met schrijftechnieken aandacht aan tekstbeleving van je lied en presentatie.

Spreken is muziek maken. Ieder woord kent zijn dynamiek en melodie. Met pauzes zet jij kracht bij aan je verhaal. Je luisteraar heeft pauzes nodig om dieper te begrijpen wat je zegt. Als spreker zal jij dus ook gaan zingen, al was het maar omdat je in de aangehouden toon veel beter hoort en voelt hoe je stem en lichaam reageert. Dat geeft mij richting om jou de juiste oefening aan te reiken.

 

Je innerlijke stem laten klinken

Samen improviseren met klank bevordert mijns inziens je natuurlijk stemgebruik. Het brengt kleur en levendigheid en je ademhaling wordt natuurlijker. Het leidt tot vrijer bewegen De meeste studenten zijn verrast over hun eigen creativiteit. Dit doen we a capella met elkaar en met piano. Het geeft veel plezier en je leert elkaar beter kennen.

 

Groepsles  Ik geef bewust bij voorkeur les in groepsverband. In groep van 2 tot 6 personen. Je kan het traject alleen volgen. Diverse japanse methoden toonden aan dat men meer en sneller leert in een groep: Je neemt bij de ander vaak meer waar dan bij jezelf. Of de collega vult je aan. Je leert van de kwaliteiten van anderen en leert je eigen sterke punten meer waarderen. De gecombineerde energie en focus verdiept het proces en de inzichten.

Zo ga je samen met je collegae op pad. Je herhaalt samen de oefeningen, online of live. Naar elkaar luisteren en bevragen is niet alleen veel leuker, het geeft je een andere kijk.

 

Iedere training omvat 7 sessies van 1,5 uur. Ze vinden plaats in Soest. Deels online is mogelijk. Ik kijk er naar uit om jou en je stem te begeleiden op dit pad.

Training 1 geeft je een goede basis.

Training 1 & 2 geven je een steviger fundament: je krijgt meer instrumenten, en je hebt de oorzaken van mogelijke uitdagingen op een dieper niveau getransformeerd. Je hebt meer voor een publiek geoefend. Mogelijk blijf je oefenen met je collega's.

 

"Ich spiele seit 30 Jahren Theater auf verschiedenen Bühnen und meine Sprechstimme ist voll und voluminös, doch wenn ich anfange zu singen wird die Stimme immer dünn. Maroesjka zeigte mir mit ein paar einfachen Übungen wie die Stimme voller werden kann auch wenn ich singe und es hat sich wirklich entwickelt. Großen Repeckt so schnell zu erkennen was es braucht, was ich selbst in 30 Jahren nicht gefunden habe, Danke."

(Klaus Tkacz von der Theaterfirma aus Erfurt, November 2021)

 

Maroesjka is inspirerend en energiek. Ze heeft me geleerd mijn stem optimaal te gebruiken zonder dat ik erover na hoef te denken

( Hans K, ondernemer, voor spreekstem, juni 2019)

 

"Dankzij Maroesjka haar lessen ben ik beter naar mezelf gaan luisteren. Ik ben mij nu meer bewust van wat ik met mijn stem kan en wat dat doet met de personen waarop ik mij richt. Het gaat hierbij om stemgeluid, lichaamstaal en lichaamshouding".
Nicole Kaupmann, Amsterdam, juli 2017
 
 

Ja, ik meld me graag aan voor deze training!  info@ontdekJOUWstem.nl

 

13 september 22. OntdekJOUWstem

 

 

 

Vol vertrouwen spreken

Trainer Stemexpressie in opleiding

Bij Marius Engelbrecht rond ik in december het Verdiepingsjaar af (na de jaartraining Stemexpressie)

 

Tamalpa Life /Art Process practitioner in opleiding

In California volgde ik Tamalpa training, deel 1 en 2.

 

 

Marius Engelbrecht 'Oerzang'

Brene Brown: 'de moed van imperfectie' , ' dare to lead' en ' atlas of the heart'

Anna Halprin- al haar boeken

 

Meld je alsjeblieft aan via een email: info@ontdekJOUWstem.nl

Boeken tips

Geregistreerd docent Lichtenberger Methode