06-19 84 86 88 - info@ontdekjouwstem.nl

 

Maroesjka leerde mij vrijer te zingen en meer vertrouwen te hebben in mijn eigen zangstemstem. Dit door veel ontspanningsoefeningen te doen en je kennis te geven van wat je allemaal doet en kunt doen om je stem meer tot zijn recht te laten komen. Door deze lessen ben ik meer tevreden over mijn eigen stemgebruik en zing ik makkelijker. Ik heb hierdoor meer plezier in zingen gekregen. ( Letty Westendorp, oktober 2023)
 
"Bij Maroesjka is het me duidelijk geworden dat "bij mezelf" blijven niet alleen de meest prettige plek is, maar ook de mooiste resultaten brengt"
(Elisabeth, Soest , juli 2022) [ Maroesjka: Zij wilde ontspannen gesproken presentaties kunnen geven voor een grote groep. Na 4 lessen was dit haar feedback. hartelijk dank]
 

 

Twee jaar geleden kwam ik naar Maroesjka om me te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen in het zingen. De eerste lessen vond ik nog spannend, ik zong liever samen dan alleen en vooral in de hoge noten had ik weinig vertrouwen. Met de oefeningen die ik met Maroesjka in de les deed en waar ik thuis actief mee aan de slag ben gegaan, durfde ik binnen een jaar ook voor andere te zingen. Met het vertrouwen dat ik heb gekregen heb ik in de afgelopen twee jaar ook mijn stem verder kunnen ontwikkelen. Ik heb mijn eigen klank ontdekt en vooral ook leren te waarderen, waardoor ik veel meer plezier in het zingen heb gekregen!             (Niki, business analist, Soest, juli 22)

 

De workshop leert je je stem op een zo natuurlijk mogelijke manier te gebruiken. Dat is ontzettend heilzaam voor iedereen die veel zingt. Zelfs een overwerkte zangstem knapt er van op! (Marlous Luiten, zangeres en koordirigent , September 2021)

"Ich spiele seit 30 Jahren Theater auf verschiedenen Bühnen und meine Sprechstimme ist voll und voluminös, doch wenn ich anfange zu singen wird die Stimme immer dünn. Maroesjka zeigte mir mit ein paar einfachen Übungen wie die Stimme voller werden kann auch wenn ich singe und es hat sich wirklich entwickelt. Großen Repeckt so schnell zu erkennen was es braucht, was ich selbst in 30 Jahren nicht gefunden habe, Danke."

(Klaus Tkacz von der Theaterfirma aus Erfurt, November 2021)

 

"Vier jaar geleden begon ik met gitaarles en een half jaar geleden besloot ik ook met zangles te starten (leeftijd 44). Met alleen gitaarspel ontbreekt er toch iets en door zelf te zingen kun je anderen over de streep trekken om mee te doen. Na een korte zoektocht online kwam ik uit bij Maroesjka. Haar verhaal overtuigde me omdat ze verder kijkt dan alleen wat zangtechnieken. Tijdens de proefles merkte ik al snel dat je bij zangles je comfort-zone uit moet. Maroesjka weet je daarbij goed te begeleiden met haar coaching en met duidelijke opdrachten. Het doen van oefeningen wordt afgewisseld met het zingen van door jou gekozen nummers, begeleid door Maroesjka op piano. Ik merkte al snel progressie (zelfs tijdens een les) en zing na een half jaar les met veel meer vertrouwen. Net als met gitaarles besef ik dat dit pas het begin is, maar het is wel een uitstekend begin!"

(Paul van K., projectmanager, Amsterdam, cursus ontdek JOUW stem, Amsterdam, augustus 2021)

 

"Ik was op zoek naar een zangdocente die mij kon helpen om het zelfvertrouwen in mijn zang te vinden. De techniek is belangrijk, maar mijn hulpvraag lag eerst in het durven zingen en me er vrij in voelen. Zo kwam ik terecht bij Maroesjka. Ze heeft me geholpen om met oefeningen de klanken en kleuren van mijn stem te ontdekken, om belemmerende gedachten te herkennen en te laten gaan en niet alleen mijn stembanden maar mijn hele lichaam bij mijn zang te betrekken, met waar nodig het juiste advies voor mijn technieken. Maroesjka stemt de les op mijn hulpvraag en persoonlijkheid af en dat was precies wat ik nodig had. Een jaar geleden had ik niet gedacht dat ik met vertrouwen, overtuiging en plezier zou durven en kunnen zingen! "

(Niki Wennink, data-analist, Soest, cursus ontdek JOUW stem, Amsterdam, augustus 2021 )

 

"Maroesjka heeft een heel bijzondere, aparte stijl van lesgeven waarbij je steeds vrijer leert zingen. Zingen zonder er bij na te denken. Heerlijk."

(F. L. IT-er, Soest, cursus ontdek JOUW stem, Amsterdam,  juli 2021 )

 

"Door de zang- en stem lessen van Maroesjka leer ik hoe fijn het is om nummers die me raken zelf te zingen, ze me eigen te maken en de teksten en de bedoeling van de schrijver dieper te doorgronden. Ik zing nu vaker spontaan voor mezelf en voor mijn vriendin. Als ik van de les naar huis loop heb ik altijd een opgewekter gemoed. Door het zingen voel ik mijn levensenergie meer stromen, het geeft me een goed gevoel. Maroesjka is een zeer capabele, vrolijke en constructief-kritische docent die een vei-lieg en uitdagende context crëert en gebruik maakt van een scala van didactische methoden en technieken om aan te sluiten bij waar je staat in je zang-ontwikkeling, je uit te dagen en verder te brengen in de richting waar je naartoe wilt ontwikkelen."

(Martijn Giezeman,cursus ontdek JOUW stem, Amsterdam, juli 2021)

 

"De lessen van Maroesjka helpen je, door middel van het lichaam en emotie, bewust te zijn van het moment en zo het meeste uit je stem te halen. Dit helpt om bijvoorbeeld bij een uitvoering het maximale uit jezelf te halen. Tijdens de lessen voelde ik me veilig om mezelf te zijn, te experimenteren en buiten mijn comfortzone te treden. Maroesjka verzorgt tijdens haar lessen speelsheid en onverwachte oefeningen waardoor de lestijd goed besteed wordt. Ik zou de lessen aanraden voor podiumkunstenaars die op zoek zijn naar nieuwe technieken.”

(Marnix Vinkenborg, componist en theatermaker, losse lessen Ontdekjouwstem  en Tamalpa, Amsterdam 24 jaar , augustus 2021)

 

"Het meest opvallende vond ik dat ik ruimte kreeg in mijn borst. Mijn klanken werden voller. Door de oefeningen voelde ik constant de grond en zat ik dieper in mijn lijf. Ik was verrast dat ik niet zenuwachtig was toen ik voor de groep zong. Ik mocht bewegen zoals ik wilde en dat maakte het zingen makkelijker. Ik hoorde aan de opname dat ik voor het eerst een stabielere stem had en mooier klonk. Aan de coaching van anderen hoorde ik hoe breed je kennis is. Doordat je vragen stelt maak je mensen bewust. Ik vond het mooi dat jij je ook kwetsbaar opstelde. Aan de piano viel de onrust van je af. Fijn als je direct aan het begin van de workshop in rust bent." 

(Margot Krijnen, workshop Inside Out, Soest, maart 2020)

 

"Ik heb een geweldig leuke middag gehad. Er is ook echt wel wat gebeurd tijdens de workshop. Sindsdien zing ik veel meer, ook buiten. Ik zing voller, minder voorzichtig. Ik hoor ook minder ruis in mijn klank. Het meest bijzondere vond ik dat overal in je lijf klank vandaan kan komen. Ik voelde de tinteling van de klank in mijn armen. Het bewegen van en het vertalen van de tekst gaf verdieping. Ik vond het een verrijking om het in een groepje te doen. Zo relativeerde ik t van mezelf en we hadden lol samen. Ik vond het ook mooi hoe je met iedereen omging. De lunch bleek toch uitgebreider dan ik had gedacht. Ik vond het wat saai om eigen eten mee te moeten nemen, maar je had heerlijk gezorgd voor fruit en lekkers. " ( Gerda Spruit, Soest, workshop Inside Out maart 2020) 

 

"Vond het een plezierige workshop, na een wat rommelige start, daarna leuk om gestructureerd vrij te spelen met wat er al aan klank in mij is. Op ontdekking te gaan met mijn stem in mijn lijf. De kleine groep waarin de workshop gegeven werd, gaf mij ruimte om bij elkaar de ontwikkeling gedurende die dag te zien. Mijn tip; maak opnamen van de eindpresentatie van de solo’s én de start om het verschil later terug te kunnen luisteren.
Mijn grootste winst deze dag was de ervaring door te kunnen klinken, ook al is mijn lijf in chaos; dat klank ìs, ook als er andere dingen gebeuren. Dat meer zintuigen betrekken bij zingen voor mij juist rust geeft.
Door de aangereikte mogelijkheden kan ik nu beter focussen op wat mijn systeem binnenin doet met klank en andersom. Nu nog ben ik los van de muziek veel meer aan het spelen met klanken en hoe ze doorklinken. Dat mijn geluid hoorbaar wat verschilt van voor de workshop is voor mij een leuke bonus.” (M.Rozendaal - workshop Inside Out, Soest maart 2020)

 

Dankzij de lessen heb ik meer plezier gekregen. Ik voel de vrijheid om gewoon geluiden te maken. Ik zing nu mooier. Ik begrijp nu hoe ik aan zuiver zingen kan werken en zing ook zuiverder.  ( Lisanne , Student Theatermaken aan Theaterschool de Trap,  voor Zangstem, sep 2019)

 

Heel waardevolle opdrachten. Ik heb een nieuw stuk van mijn stem ontdekt. ( Studente aan Theaterschool de Trap, voor Zangstem, September 2019)

 

Maroesjka is inspirerend en energiek. Ze heeft me geleerd mijn stem optimaal te gebruiken zonder dat ik erover na hoef te denken

( Hans K, ondernemer, voor spreekstem, juni 2019)

 

Maroesjka geeft op een vriendelijk en geduldige manier les en past de lessen aan op het persoon. Ze helpt je stappen maken in je eigen leerproces en geeft je plezier in zingen ( Janet Smit, student Theaterschool de Trap, voor zangstem, juli 2019)

 

Jouw rust straalt op mij af ( Ulrike Riedmann, Docent muziek en zang voor kinderen, juni 2019)

 

Ik ben heel erg tevreden met de lessen en ook over Maroesjka. Ik bevel haar ook aan iedereen. Blij dat ik haar tegen kwam en ik wil graag nog meer van haar leren, niet alleen voor mijn stem maar ook voor mijn hele zijn. 

Bouchra Arbaoui, Amsterdam, juli 2017
 
In de lessen alleen heb ik erg veel geleerd. Ik wist helemaal niet hoe ik op een 'goede' manier kon zingen, ik deed altijd gewoon zingen maar nu weet ik hoe ik op een fijne manier volume en hoogte kan maken. Voor de lessen hoorde ik ook niet goed wanneer ik vals zong, dat kan ik nu beter horen en ook goed voelen aan mijn stembanden.
Loïs Ros, Soest, juli 2017 
 
Ik vond de combinatie van bewegen en klank maken heerlijk en merkte dat dat mij veel vrijheid gaf. En ik heb meer leren vertrouwen op mijn stem. 
Margriet Goddijn, Amsterdam, juli 2017
 
Je komt jezelf regelmatig tegen maar wat een mooie inzichten heb ik weer gekregen.
José Verhoef, Soest, juli 2017
 
Dankzij Maroesjka haar lessen ben ik beter naar mezelf gaan luisteren. Ik ben mij nu meer bewust van wat ik met mijn stem kan en wat dat doet met de personen waarop ik mij richt. Het gaat hierbij om stemgeluid, lichaamstaal en lichaamshouding.
Nicole Kaupmann, Amsterdam, juli 2017
 
In korte tijd leerde ik van Marjoesjka klanken ervaren vanuit mijn lijf. Zoals ik mijn lijf ervaar komt de klank naar buiten.
Zij leerde mij ook zingen op een vrije wijze. Luisteren, ritme, melodie en tekst. Zij geeft het gevoel dat alles goed is en tegelijkertijd geeft ze de juiste aanwijzingen. Dat levert mij een plezierige en inspirerende ervaring op.
A. Colijn, Amsterdam, november 2016

 

Afgelopen week heb ik de workshop mini 'Ontdek Jouw Stem' gevolgd bij Maroesjka. Ik had behoefte aan een effectieve training met professionele begeleiding. Ik ben onder de indruk van deze training en beschik nu over krachtige en direct toepasbare tools, waardoor ik enthousiast en zelfverzekerd een presentatie kan geven!

J. Koeman, Amsterdam, november 2016

 

Bij dezen bedank ik je voor de mooie les van gisteren. Er wordt iets moois aangeraakt bij me, dat ik lang kwijt ben geweest. Of eigenlijk nooit kwijt geweest . Er lag alleen een dikke laag klei overheen. Die bijna ondoordringbaar leek. Kennelijk nu de tijd om de dunne laagjes die er nu nog zijn op te ruimen. En dan wordt het echt genieten. Vanmorgen een lied dat ooit in Ghana is ontstaan gezongen. Zo moeiteloos, zo heel anders. heel mooi.

Suur Maj Zonneveld, augustus 2016

 

Wat een geweldige combinatie. Door stemoefeningen te doen in de vrije natuur ervaar ik ontspanning en verbinding met mijn innerlijke wereld. Dit heeft mij enorm geïnspireerd bij het vinden van mijn eigen stemgeluid.  
Een ervaring met het verlangen naar  meer.

Marijke van der Heijden n.a.v. Summertime Workshop Soest, augustus 2016

 

Mooi  hoe ik door deze korte oefeningen met klank contact met mijn hele lijf kreeg. Ik was iets gespannen toen ik kwam en na de oefeningen voelde ik de ontspanning in mijn hele lijf doorstromen en voelde ik de eenheid die ook met Shiatsu massage bereikt wordt. Ik hoorde dat terug in de klank van mijn stem.
Anda Thuis, Shiatsu massagetherapeute uit Soest na korte workshop voor sprekers, mei 2016

 

Ik vond de workshop leerzaam en ontspannend. Het haalde de druk er af en mijn woorden kregen meer betekenis.

Jacques Hein Vermolen, trainingsacteur & trainer Elevator Pitch na workshop voor sprekers, mei 2016

 

Ik was niet meer bezig met lief en aardig zijn. Mijn aandacht was helemaal bij het verhaal.

Elma Noe, schrijfster en advertentieverkoper na workshop Spreken, april 2016

 

Ik voel nu mijn emoties bij deze tekst pas. Mijn verhaal stroomt ook natuurlijker en mijn stem klinkt levendiger. 

(Nabil Tkhidousset uit Arnhem, acteur in opleiding, na 8 lessen, maart 2016

 

Het loslaten van mijn best doen helpt me zo. Ik doe t gewoon. 

José Verhoef, Colour coach & Gids, na 5 solo zanglessen en workshop voor sprekers, De Meern mei 2016

 

Zachtheid van mijn lijf gevoeld. Mooie, volle rustige klank, meer in mijn lijf. Het is jammer dat het bij 1 keer blijft.

JoJo, Amsterdam, Workshop Ontdek Jouw Stem, februari 2016

 

Mooie aandacht, mooie rust, en heel ' supportive' en fijne sfeer.

Ilse Huizinga, docente Jazz Zang, www.ilsehuizinga.com, Amsterdam, Workshop Ontdek Jouw Strem, februari 2016

 

Die drie lessen hebben al zoveel gedaan... Mijn stem vond ik eerst niet om aan te horen. Nu vind ik het mooi. Ik beleef er iedere keer plezier aan om te zingen. Eerst vond ik het een belasting om te zingen en eng; nu komt het uit mijn hart en voel ik mij er goed bij.

Natascha Cladder, meditatieleraar, www.enjoymeditatation.nl, Bilthoven november 2015

 

Bij Maroesjka staat waarom je gaat zingen voorop: het gaat om het plezier en de beleving. Je wordt je bewust van je lichaam als instrument. een absolute meerwaarde van de lessen vind ik het zelfvertrouwen dat is toegenomen.

Eric Palmen en Pauline Steeman, Amsterdam juli 2015

 

Ik ben blij dat ik me nu vrij voel om te zingen. De 5 lessen hebben aan mijn verwachtingen voldaan. Ik heb de ontspanning gevonden die ik zocht. Jij hebt me vragen gesteld en ervaringen gegeven die een psycholoog me niet had kunnen geven.

Ninke H, Amsterdam juli 2015

 

Intuitief past deze methode niet bij mij als rationalist, maar de boodschap komt aan en opent me de ogen. Iedere les heb ik een zetje gekregen, een trede genomen. Ik kom niet zo vaak en toch zie ik dat mijn klank mooier is en ik beter een lied op mijn manier zing. Het gemak , plezier en vertrouwen zijn veel groter. Ik vind jouw enthousiasme aanstekelijk.

Ferdinand, 52 jaar, Amsterdam juli 2015

 

Bij Maroesjka heb ik pas echt plezier in zingen gekregen! Door haar inspirerende methode, creativiteit en humor heb ik meer ruimte en diepte in mijn klank ontdekt. Ik ben haar daar heel dankbaar voor!!!

Dorette Pauptit, juni 2014

 

Zingen om plezier te maken en om meer voeling te krijgen met mijn lijf. Dat is wat ik graag wilde en daarvoor was ik bij Maroesjka aan het juiste adres. Niet het gevoel hebben van moeten presteren maar het vinden van jouw eigen klank. Wat deze ook mag zijn. Maroesjka begeleidt je daarin met veel passie en plezier. Ik ervaar het als een rijkdom om al je zintuigen te gebruiken bij het zingen en spring na de les altijd vrolijk en nog nazingend op mijn fiets! 

Manon Franken, juli 2013, Amsterdam, jaarlijkse evaluatie

 

Maroesjka is een warme en gepassioneerde zangdocent. Ze helpt je te zoeken naar waar jouw sterke punten liggen op zang gebied. Daardoor kwam ik steeds meer bij mijn gevoel en leerde ik dat mijn lichaam 1 grote klankschaal is. Na een les ben ik altijd helemaal opgeladen en vol energie.

Tessa van Dooren, mei 2014

 

Maroesjka heeft me laten ervaren dat mijn stem mijn emotie voortbrengt en dat het niet alleen gaat om hoe het klinkt… Alhoewel mijn stem nu toch wel significant beter klinkt :-)  

Natascha Cladder, november 2014

 

Maroesjka werkt met verrassende oefeningen om je stembereik te verbreden en te verdiepen. Ze blijft ondersteunend en positief tijdens de lessen. Ik heb haar ervaren als een degelijke docent die houdt van haar vak.

Renee Verbrugge, juli 2013, Amsterdam, jaarlijkse evaluatie

 

Toen ik bij Maroesjka begon, had ik nog nooit gezongen. Nu zing ik met veel plezier en zit ik er zlefs aan te denken om bij een koor te gaan. Dit is   te danken aan Maroesjka’s enthousiaste manier van lesgeven waar ik veel van heb geleerd, me direct veilig bij voelde en veel plezier aan heb beleefd.

Pieternel Boer, juli 2013, Amsterdam, jaarlijkse evaluatie

 

Zingen bij Maroesjka is meer dan het leren van de tonen, noten en ritme want zingen bij Maroesjka is jezelf ontdekken...

Jeroen Jansen, juli 2013, Amsterdam, jaarlijkse evaluatie

 

In de lessen van Maroesjka benader je je stem vanuit een fysieke ervaring. Dit heeft voor mij vele nieuwe deuren geopend om mijn stem te benaderen en te gebruiken. Het heeft me geholpen de ervaring in te duiken en helemaal los te laten hoe ik klink of hoe ik overkom. Dit heeft mijn stem veel ruimte gegeven en ik ben binnen een jaar enorm vooruit gegaan. Maroesjka, dankjewel!!!

Janet Middel, juli 2013, Amsterdam, jaarlijkse evaluatie

 

De zanglessen zijn me heel goed bevallen.  Maroesjka brengt haar passie voor het zingen goed over. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en  ontdekt  dat ik meer met mijn stem kan. Haar begeleiding op de piano is ook goed en door de Lichtenberg methode zorgt kan ik mij tijdens het zingen meer ontspannen. Bedankt Maroesjka!!

Hans Martin, juli 2013, Amsterdam,  jaarlijkse evaluatie

 

Zangles bij Maroesjka heeft mijn leven weer een heel nieuwe impuls gegeven...

Joop van der Schalie, juni 2012

 

Ze is een prettige docent, ik voel me vrij en op mijn gemak tijdens de lessen en ik vind het leuk dat er veel aandacht is voor het lijf en voelen...

Maud Arens, oktober 2012

 

 

 

Zangles van Maroesjka is een cadeautje. Ze kijkt goed naar wie ze voor zich heeft en past haar les en oefeningen daar goed op aan. Je krijgt veel feedback maar je wordt zeker niet gedrilled, je krijgt juist de kans om het echt op je eigen manier te doen. De lichtenberg methode lijkt ook een hele goede methode voor wie nog maar weinig zangervaring heeft. En zingen is heerlijk :-)! 

Bas Janssens, The goldfish